U bent hier:Home Fryslân vergrijst, maar niemand wil in grijze buurt wonen

Fryslân vergrijst, maar niemand wil in grijze buurt wonen

Nieuws
Datum 02-02-2017

Hoewel Fryslân steeds grijzer wordt wil nagenoeg niemand in een grijze buurt wonen. De voorkeur van de leden van Panel Fryslân gaat sterk uit naar een buurt waarin alle leeftijden aanwezig zijn. Op de vraag welke woonwensen leden hebben voor de woonomgeving in het geval zij meer zorg nodig hebben, komt naar voren dat een ‘buurt met veel ouderen’ onderaan de lijst staat. De nabijheid van (zorg)voorzieningen en de diversiteit aan leeftijdsgroepen in de woonomgeving voeren de lijst aan. Dit blijkt uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) onder 1342 leden van Panel Fryslân over ouder worden in Fryslân. 

Ranking van wensen aan woonomgeving (in procenten)

Bron: Panel Fryslân (FSP), oktober 2016

Vergrijzing flink overschat
De panelleden schatten het aandeel 65-plussers in Fryslân dubbel zo hoog in als het daadwerkelijk is. Gemiddeld wordt dit aandeel op 40% geschat, terwijl dit in werkelijkheid 20% is. Onder jongere panelleden is de overschatting groter dan onder oudere panelleden. Buiten kijf staat dat door alle leeftijdsgroepen de vergrijzing flink wordt overschat.

65-plusser vooral bezig met sociale netwerk
De 65-plussers houden zich het meest bezig met het eigen sociale netwerk om voldoende mensen om zich heen te hebben als zij (later) hulp nodig hebben. Hoe ouder de panelleden worden hoe meer men gaat nadenken over de voorbereidingen op het ouder worden, zoals sparen voor eventueel later benodigde hulp, woningaanpassingen of het behouden van het sociale netwerk. Hoe ouder de leden, hoe hoger het percentage leden dat hier ‘soms tot bijna altijd’ over nadenkt

Eigen kinderen nooit eerste keus voor hulp
Panelleden ontvangen het liefst hulp van de partner of een professional als het gaat om huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging en verpleging. Hulp ontvangen van de eigen kinderen staat nooit op de eerste plaats. Leden prefereren dus de partner en de professional boven de hulpvraag aan hun eigen kinderen.

Hebt u nog vragen of wilt u meer informatie met betrekking tot dit onderzoek of het burgerpanel van het FSP (Panel Fryslân)?
Dan kunt u contact opnemen met:
Henk Fernee, teamleider onderzoek Fries Sociaal Planbureau
06 15606701 of hfernee@friessociaalplanbureau.nl  

Panel Fryslân over ouder worden in Fryslân